Dnes je streda 27. mája 2020. Sviatok má Iveta zajtra má sviatok Viliam .  

Domovská stránka
Ochrana osobných údajov
Nemocnica
Služby
Nadácie
Pre pacientov
Mediálne centrum
Pracovná zdravotná služba
Projekty EÚ
Výskum a vývoj
Protikorupčná linka
Podávanie sťažností
Etický kódex
Poďakovania
Koronavírus

    


Domovská stránka arrow web arrow Pozvánky - Oznamy arrow Novinky v jedálni UNLP Košice
Novinky v jedálni UNLP Košice Formátovať pre tlač

20 december 2019    

Vážené kolegyne a kolegovia, blíži sa koniec roka a čas bilancovania. Vašej pozornosti zrejme neušlo, že v II. polroku 2019 sme do jedálneho lístka zaradili niekoľko pokrmov zo svetovej gastronómie, aby sme Vám priblížili kultúrne zvyklosti v stravovaní iných národov.

Mnohí z Vás ich mali určite možnosť ochutnať počas Vašich dovolenkových pobytov  v zahraničných destináciách.

V mesiaci september sme Vám z mexickej kuchyne pripravili ,,Chilli con carne", jeden z najrozšírenejších stredoamerických receptov, ktoré sa uchytili vo svetovej kuchyni. Ďalším pokrmom boli ,,Kuracie kúsky po indicky", ktoré majú originálny názov ,, Chicken Tikka Massala". Jedlo pôvodne pripravené indickými kuchármi pre britských koloniálnych úradníkov v Indii sa dnes stalo britským národným pokrmom, ktorý nájdeme v jedálnych lístkoch reštaurácií vo Veľkej Británii.

V októbri ste mohli ochutnať obľúbený čínsky pokrm,, Kuracie Šuej - ču žou". Jemné pikantné svetovo známe jedlo zo zeleninou a vôňou ďalekého východu je výborným vstupom pre nás Stredoeurópanov do čínskej gastronómie.   

V novembri sme pre Vás pripravili jeden z najslávnejších francúzskych pokrmov ,, Beef Bourgignon", čiže hovädzie po burgunsky. Lahodné kúsky hovädzieho mäsa v bohatej omáčke so slaninkou a šampiňónmi ochutené estragónom s vyváženou chuťou po použitých surovinách sme doplnili štuchanými zemiakmi s pórkom. Tento pokrm si vyslúžil od mnohých z Vás pochvalu.

V období Mikuláša a blížiacich sa Vianoc ste mohli ochutnať slávnostné jedlo arabskej kuchyne ,,Chicken Tagine" čiže kuracie na marocký spôsob. Tento pokrm z lahodne marinovaných kúskov kuracieho mäsa doplnený sušenými marhuľami, zeleninou, cícerom  a exotických korenín sme servírovali s kuskusom.

V adventnom období Vás ešte čaká vynikajúci pokrm ,, Rybie file a la Florentine", čo je gratinované rybie filé na lôžku zo špenátu preliate lahodným bešamelom a bohato dekorované syrom.   

Pevne verím, že Vám tieto novinky na našom jedálnom lístku chutili, spríjemnili Vám prácu a dodali energiu pri výkone Vašich náročných povinnosti. V uvedených trendoch budeme pokračovať aj v budúcom roku a v predstihu Vás budeme informovať o chystaných novinkách. Zároveň chcem poďakovať vedúcemu odboru stravovania MVDr. Sučkovi za prejavenú dôveru a podporu, ktorú som obdržal pri príprave tohto projektu. Taktiež ďakujem MUDr. Paľkovi a celému týmu diétnych sestier za monitoring. Vďaka patrí celému kolektívu kuchárov a pracovníkov referátu stravovania za realizáciu a prípravu týchto jedál.

Želám Vám pokojné prežitie vianočných sviatkov a teším sa na každú Vašu návštevu v jedálni UNLP Košice.

Vedúci prípravy stravy Tr. SNP Ján Francis Brenkus      

Pridal: Mgr. Ivana Vaněková    
Naposledy zmenené ( 04 február 2020 )    
< Predchádzajúce   Ďalšie >
Právno-personálne inform.
Verejné obstarávanie
Nehnuteľný majetok
Tlačivá
Faktúry a objednávky
Pre zamestnancov

 
Najnovšie
Najčítanejšie

 

 
 


Louis Pasteur

©2000-2016 UNLP Košice
ISO 9001 ISO 9001