25. november - Svetový deň bez mäsa
Dvadsiaty piaty november bol vyhlásený za Medzinárodný a svetový deň bez mäsa a deň práv zvierat. Oslavuje sa už dvadsať rokov, iniciovaný bol v Indii v roku 1986. Postoj ľudí ku konzumácii mäsa je rôzny a súvisí najmä s vierovyznaním a kultúrnymi tradíciami. Tie do značnej miery podmieňuje zemepisná šírka – v oblastiach s hojnosťou zeleniny a ovocia sa konzumuje menej stravy živočíšneho pôvodu, než chladnom podnebí. Čoraz častejšie sa však pod (ne)konzumáciu mäsa podpisuje individuálny postoj človeka. Každý sa môže rozhodnúť sa čo a v akom množstve bude jesť. Je ale zdravé nejesť mäso vôbec? Vedúci Centra preventívnej a športovej medicíny Fakultnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach doc. MUDr. Daniel Pella, PhD hovorí, že nie. Ale s konzumáciou živočíšnych tukov by sme to naozaj nemali preháňať.
„Vyššia konzumácia živočíšnych tukov, najmä vo forme mäsa, je vážnym problémom predovšetkým v ekonomicky vyspelých krajinách sveta. Je spojená s narastajúcou mierou obezity a s ňou súvisiacich komplikácií. Predstavuje jeden z hlavných rizikových faktorov porúch tukového metabolizmu – vysokého cholesterolu v krvi. Je tiež jedným z hlavných rizikových faktorov kardiovaskulárnych ochorení, najmä tzv. aterosklerózy - kôrnatenia tepien. Jej najdramatickejšími prejavmi sú akútny infarkt srdcového svalu a náhla cievna mozgová príhoda, ľudovo nazývaná porážka,“ vysvetľuje doc. MUDr. Daniel Pella, PhD, vedúci Centra preventívnej a športovej medicíny Fakultnej nemocnice L. Pasteura.
Obzvlášť nevhodná je podľa neho slov nadmerná konzumácia veľkého množstva údenín, čo je spojené navyše aj so zvýšeným rizikom ochorení tráviaceho traktu, vrátane najnebezpečnejších rakovinových ochorení. No vylúčiť mäso celkom z nášho jedálnička odborník neodporúča.
„Na rozdiel od nedávnej minulosti dnes vo všeobecnosti príjem mäsa nezakazujeme, avšak odporúčame jeho umiernenú konzumáciu vo vhodných formách. Dôležitý je správny pomer živín v potrave – množstvo tukov, cukrov a bielkovín nemá prekračovať odporúčané hodnoty, naopak naša potrava by mala byť bohatá na dostatok zeleniny a ovocia (aspoň 500 gramov denne) a tiež vlákninu, vitamín a, minerály. Nasýtené (živočíšne) tuky by mali byť do istej miery nahradené práve ovocím, zeleninou, strukovinami, rybami a potravinami, ktoré obsahujú takzvané polynenasýtené mastné kyseliny, najmä tzv. omega-3 mastné kyseliny. Nachádzajú sa napríklad v ľanových semenách, vlašských orechoch, repke olejnej či v mandliach a hojne ich obsahujú ryby, najmú makrely, lososy, tuniky, pstruhy a ďalšie takzvané tučné ryby. Rybacie mäso preto predstavuje vhodnú náhradu za iné živočíšne tuky,“ radí doc. MUDr. Daniel Pella, PhD.
Nadmerná konzumácia mäsa je podľa vedúceho Centra preventívnej a športovej medicíny FN L. Pasteura rozhodne nezdravá a nevhodná. Zrejme aj naši predkovia vedeli veľmi dobre, prečo boli potrebné aj pôstne dni a pôstne obdobia. Preto trpeli podstatne menej ako naša generácia na srdcovocievne i onkologické ochorenia. Narastajúci výskyt obezity je dôkazom, že aj v tejto oblasti máme stále, čo naprávať.
Mäso – za a proti
Mäso jatočných zvierat (najmä hovädzie a bravčové) mnohým veľmi chutí, ale rozhodne nie je zdravé konzumovať ho denne. Obsahuje totiž dosť veľa zdraviu neprospievajúceho tuku. Naproti tomu obsahuje rôzne pre ľudský organizmus dôležité látky a prvky. V prvom rade je zdrojom cenných bielkovín - jednotlivé aminokyseliny sú v ňom zastúpené v podobnom pomere ako v ľudskom tele. Za nezdravé sa považuje i častá konzumácia vnútorností, napríklad pečienky, ktorá obsahujú veľa cholesterolu, no zároveň i nezvyklo vysoké množstvá vitamínov a minerálov.
Mäso z hydiny (kuracie, morčacie) obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny, nenasýtené mastné kyseliny a málo zbytočného tuku. Tiež je v ňom obsiahnuté množstvo vitamínov a minerálov. Kačacie a husacie mäso je však tučnejšie a pri diéte sa vôbec neodporúča.
Ryby sú zdrojom kvalitných bielkovín a nenasýtených kyselín, preto by ste ich mali mať na stole aspoň dvakrát do týždňa. Tiež obsahujú vitamíny a minerály, napríklad vitamíny A a D, ďalej sú výborným zdrojom jódu a omega-3 mastných kyselín, ktoré chránia pred srdcovo-cievnymi ochoreniami.
|