Dnes je štvrtok 17. októbra 2019. Sviatok má Hedviga zajtra má sviatok Lukáš .  

Domovská stránka
Ochrana osobných údajov
Nemocnica
Služby
Nadácie
Pre pacientov
Mediálne centrum
Pracovná zdravotná služba
Projekty EÚ
Výskum a vývoj
Protikorupčná linka
Podávanie sťažností
Etický kódex
Poďakovania

    


Domovská stránka arrow Mediálne centrum arrow Tlačové správy arrow Infektológovia UNLP Košice sa stretávajú v týchto dňoch so sporadickými výskytmi črevných problémov
Infektológovia UNLP Košice sa stretávajú v týchto dňoch so sporadickými výskytmi črevných problémov Formátovať pre tlač

09 jún 2011    

      S výnimkou väčšieho počtu prijatých pacientov na Klinike infektológie a cestovnej medicíny UNLP Košice a  LF UPJŠ počas posledného májového víkendu zaznamenávame v týchto dňoch iba sporadické výskyty pacientov s črevnými problémami. V priemere je hospitalizovaných na tomto pracovisku 5 pacientov denne, čo sa nevymyká bežnému priemeru v tomto ročnom období. Z patogénov boli u nich dosiaľ potvrdené rotavírusové infekcie a salmonelóza. 
      E. coli bolo potvrdené u jediného pacienta, ktorého do Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice preložili včera večer z FNsP J. A. Reimana v Prešove. Dvadsaťpäťročný muž bol preložený vo vážnom stave s diagnózou hemolyticko-uremického syndrómu, má porušené parametre v krvnom obraze a problém s funkciou obličiek. Okrem toho sú u neho badateľné drobné krvácania na koži.          
      „Zdravotný stav pacienta zatiaľ nie je vydiferencovaný. Prítomnosť baktérie E. coli v pacientovej stolici bola zistená v prešovskej  nemocnici, zatiaľ však nie je známe, presne o aký kmeň sa jedná. Pacientovi sme urobili  ďalšie odbery a odoslali biologický materiál na mikrobiologické vyšetrenie, ktoré by malo určiť o aký kmeň sa jedná. Nateraz nemožno jednoznačne vylúčiť, či sa nejedná o epidemický kmeň E. coli,“ hovorí prednosta Kliniky infektológie a cestovnej medicíny UNLP Košice a LF UPJŠ prof. MUDr. Ivan Schréter, CSc. 
      Pri súčasnom zásobovaní zahraničnými potravinami je vzhľadom na charakter nákazy podľa jeho slov reálna možnosť, že sa s pacientmi infikovanými patogénnymi enterohemoragickými E. coli skôr alebo neskôr stretneme aj v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura Košice.

     Viac o infekcii EHEC vyvolanej epidemickým kmeňom Escherichia coli O104:H4 hovorí prof. MUDr. Ivan Schréter, CSc. (kliknite na odkaz "čítajte viac" v modrej lište):

Čo vyvoláva ochorenia?
E. coli je baktéria, ktorá je stálou súčasťou črevnej flóry ľudí a zvierat. Existujú však určité kmene, ktoré sú schopné produkovať toxíny, medzi ktoré patrí aj súčasný epidemický kmeň E. coli (STEC) O104:H4 produkujúci shiga toxín 2 vyvolávajúci krvavé hnačky s hemolytickouremickým syndrómom (HUS).

Ako sa možno nakaziť?
Prenos patogénnych kmeňov E. coli je možný pri konzumácii alebo manipulácii s kontaminovanými potravinami ale aj pri kontakte s infikovanými zvieratami. Rizikom môže byť najmä konzumácia kontaminovanej zeleniny (uhorky, kapusta, špenát, šalát), nedostatočne tepelne upraveného mäsa, nepasterizovaného mlieka, nepasterizovaných ovocných štiav, syrov. Prenos je možný aj pri úzkom kontakte s infikovaným človekom. Opísaný bol aj prenos na personál pri ošetrovaní chorých osôb.
 
Klinický obraz
Infekcie patogénnymi kmeňmi E. coli sa prejavujú rôznymi klinickými príznakmi, od miernej hnačky až po krvavé stolice. Pre infekciu súčasným epidemickým kmeňom E. coli (STEC) O104:H4 je charakteristický náhly nástup hnačky alebo hnačky s prímesou krvi. V niektorých prípadoch sa môžu objaviť príznaky „hemolyticko uremického syndrómu“ (HUS) medzi ktoré patrí hemolytická anémia, trombocytopénia a poškodenie obličiek (zvýšenie sérového kreatinínu, renálne zlyhanie, proteinúria alebo hematúria).

Preventívne opatrenia
Proti prenosu infekcií vyvolaným kmeňmi E. coli je dôležité dodržiavanie základných preventívnych hygienicko–epidemiologických pravidiel na zamedzenie kontaminácie pri spracovaní potravín a hotových produktov. Všetky druhy ovocia a zeleniny treba poriadne umyť a to najmä tie, ktoré nebudú tepelne upravované pred konzumáciou. Osobitnú pozornosť si vyžaduje hygiena rúk, ich riadne umytie pred prípravou, podávaním, alebo konzumáciou potravín,  po použití toalety, po manipulácii s čerstvou zeleninou alebo surovým mäsom, po kontakte s hospodárskymi, ale aj domácimi zvieratami,
alebo po návšteve farmy či ZOO.

Pridal: RNDr. Jaroslava Oravcová    
Naposledy zmenené ( 10 jún 2011 )    
< Predchádzajúce   Ďalšie >
Právno-personálne inform.
Verejné obstarávanie
Nehnuteľný majetok
Tlačivá
Faktúry a objednávky
Pre zamestnancov

 
Najnovšie
Najčítanejšie

 

 
 


Louis Pasteur

©2000-2016 UNLP Košice
ISO 9001 ISO 9001