Dnes je štvrtok 17. októbra 2019. Sviatok má Hedviga zajtra má sviatok Lukáš .  

Domovská stránka
Ochrana osobných údajov
Nemocnica
Služby
Nadácie
Pre pacientov
Mediálne centrum
Pracovná zdravotná služba
Projekty EÚ
Výskum a vývoj
Protikorupčná linka
Podávanie sťažností
Etický kódex
Poďakovania

    


Domovská stránka arrow Mediálne centrum arrow Tlačové správy arrow Vzhľadom na zvýšený výskyt črevných infekcií radia infektológovia dbať na väčšiu hygienu
Vzhľadom na zvýšený výskyt črevných infekcií radia infektológovia dbať na väčšiu hygienu Formátovať pre tlač

31 máj 2011    

     Od štvrtka večera do dnešného poludnia boli na Klinike infektológie a cestovnej medicíny UNLP Košice hospitalizovaní celkovo dvadsiati pacienti s črevnými problémami. Časť z nich tvorila skupina študentov a učiteľka gymnázia, ktorí zvracali, mali hnačky a vysoké teploty. Ich zdravotný stav sa po nasadení liečby rýchlo zlepšil a postupne mohli byť z nemocnice prepustení.  Priebeh ich ochorenia nenasvedčoval infekcii E. coli, a výsledky kultivačných vyšetrení na baktérie boli negatívne. Preto lekári predpokladajú, že sa jedná o tzv. rotavírusovú infekciu, ktorá spôsobuje vírusový zápal žalúdka a čriev.
     
Okrem tejto skupiny pacientov bolo prijatých Klinike infektológie a cestovnej medicíny 13 pacientov vo veku 24-72 rokov s tráviacimi ťažkosťami. Dve pacientky (Košičanky v strednom veku) mali hnačky s prímesou krvi, preto nebolo možné vylúčiť ako pôvodcu EHEC /enterohemoragické E. coli/. Tento črevný patogén však nebol u žien potvrdený a vzhľadom na zlepšenie ich zdravotného stavu boli dnes obe prepustené do domáceho ošetrenia.
      V súvislosti s nárastom počtu črevných ochorení radia infektológovia dbať na prísnejšie hygienické opatrenia, zvlášť pri príprave a konzumácii  jedál. "Predovšetkým dôsledne umývať suroviny a dostatočne tepelne spracovať mäsové výrobky a vajcia. Pozor aj na majonézy a zmrzliny, ktorých súčasťou sú vajíčka a tiež na vodu, ktorú pijeme. Musí byť z overeného zdroja - pite z neoverených prírodných prameňov môže byť rizikové. Namieste je taktiež dodržiavať osobnú hygienu, hlavne pravidelné umývanie rúk, predovšetkým pred jedlom. Tiež si je treba uvedomiť, že sa môže človek nakaziť pri každom kontakte rúk alebo predmetov s perami, napríklad pri fajčení cigariet," hovorí zástupca prednostu Kliniky infektológie a cestovnej medicíny MUDr. Ladislav Virág, ktorý aj varuje pred konzumáciou jedál z pouličného predaja.

Pridal: RNDr. Jaroslava Oravcová    
Naposledy zmenené ( 31 máj 2011 )    
< Predchádzajúce   Ďalšie >
Právno-personálne inform.
Verejné obstarávanie
Nehnuteľný majetok
Tlačivá
Faktúry a objednávky
Pre zamestnancov

 
Najnovšie
Najčítanejšie

 

 
 


Louis Pasteur

©2000-2016 UNLP Košice
ISO 9001 ISO 9001